Doopsel

Waarom laten mensen zichzelf of hun kinderen dopen? Hoe ziet een doopviering eruit? Wat is erfzonde? Gaan alle gedoopte mensen naar de hemel? Bekijk het filmpje en vind antwoord op deze en vele andere vragen over de doop.

Waarom zou ik mijn kind laten dopen?
De doop is een belangrijke eerste stap als je je kinderen een christelijke opvoeding wilt geven. De kerk, als gemeenschap van gelovigen, kan je daarbij ondersteunen. Door je kind te laten dopen sta je er niet meer alleen of samen voor. Je kind wordt opgenomen in die gemeenschap en er opent zich een wereld waarin je kind God mag leren kennen.
Moet mijn kind niet zelf kiezen of hij/zij gedoopt wil worden?
Als ouder(s) bepaal je een hoop voor je kinderen, omdat ze vaak zelf nog te jong zijn om zelf te beslissen. Naarmate de opvoeding vordert laat je steeds meer aan je kind zelf over. Door je kind te dopen geef je hem/haar de mogelijkheid om God te leren kennen en van daaruit zelf voor God te kiezen. Het is natuurlijk aan het kind zelf om later te bepalen welke plaats hij/zij God in zijn/haar leven geeft.
Kan een volwassene ook gedoopt worden?
Zeker. Iedereen die nog niet gedoopt is kan gedoopt worden. Voor volwassenen is er een speciaal programma om hier goed op voorbereid te worden.
Is een doopvoorbereiding verplicht?
Ja. Net zoals je niet in één ochtend piano leert spelen, leer je God ook niet in één viering kennen. Dat heeft tijd nodig. Het is een mooie tocht om te ontdekken dat Hij van je houdt en dat hij jou bedoeld en gewild heeft. Je kind gaat ontdekken wat Hij allemaal voor hem/haar in petto heeft. In de doopvoorbereiding wordt hier een begin gemaakt.
Wat doe je tijdens de voorbereiding?
Tijdens de doopvoorbereiding ga je met elkaar in gesprek over allerlei zaken die te maken hebben met je kind en met de doop.
Hoe lang van te voren moet ik me aanmelden voor een doop?
Het is goed om contact op te nemen met de parochie als je voornemens bent om je kind te laten dopen. Je maakt dan samen allerlei afspraken, zoals wanneer de voorbereiding voor jullie start en wanneer de doopviering zal zijn.
Wat wordt er van mij als ouder gevraagd als ik mijn kind laat dopen?
Als je wilt dat je kind wordt opgenomen in de gemeenschap, dan moet de gemeenschap ook de gelegenheid krijgen om je kind te leren kennen. En als je wil dat de gemeenschap je helpt om je kind een christelijke opvoeding te geven, dan moet je er wel voor open staan om de mogelijkheden die de kerk biedt zo af en toe eens aan te grijpen. Zo wordt er voor kinderen en voor ouders van alles georganiseerd. Deelname aan deze activiteiten versterkt je om de christelijke waarden aan je kind aangeleerd te krijgen.
Ik heb meer vragen over de doop. Waar kan ik terecht?
Wil je meer weten over de doop? Stuur dan een mail naar dopen@sintjandd.nl.