Coockies
Deze website gebruikt coockies om de site goed te laten functioneren. Alle coockies worden automatisch verwijderd na dat u de site weer heeft verlaten. Alleen de filters van het vieringenrooster en uw keuze van deze melding blijft op uw computer achter. Als u inlogt als beheerder stemt u in met coockies die het beheren mogelijk maken.

Gegevens
Als u gegevens achter laat op deze website gaan we daar zo goed mogelijk mee om. Bekijk ons privacybelijd voor meer informatie.

Accepteren en doorgaan Weigeren en afsluiten

 
Sinds 25 oktober 2015 is de H. Joannes de Doperkerk in Boskoop aangesloten bij de Groene Kerken Actie.

Op de website van de Groene kerken is alle informatie over dit initiatief te lezen.
U vindt er alle aangesloten kerken, gemeenten, abdijen, moskeeën.
Er staan vele tips en ideeën over hoe je als kerk groen kunt zijn.

In Oktober 2015 organiseerden we een themamaand over duurzaamheid en de Schepping, met als slogan:

'Vooruit met Franciscus'. 
Hierbij verscheen een thema-Onder Ons. 

 

De onthulling en zegening van het Groene Kerk logo 

 

 

 

Nominatie parochie van het Jaar 2016

Zaterdag 30 januari 2016, tijdens de jaarlijkse Parochiedag, georganiseerd door de KRO, was onze geloofsgemeenschap genomineerd als Parochie van het Jaar 2016. Ook genomineerd waren Parochiecluster Meerssen en de geloofsgemeenschap ‘De Goede Herder’ in Emmen en Erica (Drenthe).  De geloofsgemeenschap ‘De Goede Herder’ is uitgeroepen tot Parochie van het Jaar. 

Het thema van de Parochiedag 2016 was ‘Barmhartigheid in het Heilig Jaar'. Winnaar ‘De Goede Herder’ excelleerde volgens de jury in christelijke barmhartigheid door de deelname aan een oecumenisch opvangproject voor vluchtelingen. De Drentse fusieparochie participeert in een interkerkelijk project waarbij vluchtelingen bij station Emmen worden opgevangen en begeleid bij hun doorreis naar de Centrale Opvanglocatie (COL) in Ter Apel (Groningen), waar zij zich officieel moeten aanmelden.

Het Parochiecluster Meerssen maakte kans op de titel vanwege een project waarbij van oude fietsen nieuwe tweewielers worden gemaakt. Dat heeft al 40 fietsen opgeleverd, waarvan de meeste aan vluchtelingen zijn aangeboden. In Boskoop lieten de parochianen zich door de encycliek Laudato si’ van paus Franciscus inspireren en stelden de maand oktober in het teken van duurzaamheid. Zo ontving iedere parochiaan een groen boekje met tips om als christen anders met de schepping om te gaan. Ook werden er duurzaamheidscursussen en lezingen over dit thema gehouden.

Tijdens de Parochiedag spraken drie religieuzen over barmhartigheid in de praktijk. Niek Hanckmann, frater van Tilburg, sprak over barmhartigheid als grondhouding. Zuster Nadia van de congregatie Blauwe Zusters, ging in op de goddelijke dimensie van barmhartigheid. Broeder franciscaan Fer van der Reijken vertelde kleine verhalen van barmhartigheid in een Amsterdamse omgeving die gedomineerd wordt door moslims.

Bekijk onderstaand filmpje met de toelichting op de diverse projecten. Namens onze gemeenschap zijn daarvoor diaken Dick Vrijburg en vanuit de Denktank Jeanine Vermeulen en Tineke Verbakel, de laatste tevens voorzitten van de pastoraatgroep, geïnterviewd. Onze kerk is mooi in beeld gebracht.

 

 
 
In ons parochieblad De Voorloper worden Groene Tips geplaatst, hier een overzicht:
Groene
Tip 

Laat elektronische apparatuur niet op stand-by staan, maar doe alles uit.
Dit levert u een jaarlijkse besparing op van zo’n 25 euro.
Daarbij is het op stand-by laten staan van apparaten brandgevaarlijk(er).
Wist u trouwens dat er een stand-by-killer te koop is (± 5 euro bij bouwmarkten)?
Deze killer schakelt de stand-by-stand uit van apparaten.
Sluit de computer af, als je hem niet gebruikt. Laat hem niet onnodig aan staan.

 

Een handdoek een dag langer gebruiken om af te drogen na het douchen, scheelt in wasbeurten en uiteindelijk was je zo veel minder!
Bespaart je jaarlijks zo’n 20 euro!

 

Eén graadje lager stoken levert al snel een besparing op van 50 euro per jaar.
Met een iets dikker vestje of truitje is dat doorgaans goed te doen.
Als u vervolgens de thermostaat een uur voor het slapen op 15 graden zet bespaart u hiermee nog eens zo’n 40 euro per jaar.
Gordijnen dicht doen ’s avonds scheelt ook in de warmte.
-